Hakkımızda - Salsa Tarım Ürünleri

DOMATESİN TARİHÇESİ VE DOMATES SALÇASINA OLAN SERÜVENİ

Tarihsel sürece göz attığımızda bilinen en eski domates yetiştiricisi olarak Aztekler’i görüyoruz. Azteklerin ‘’tomati’’ adını verdikleri bu bitki Meksika üzerinden önce Amerika Birleşik Devletlerine oradan coğrafi keşifler sırasında Kristof Kolomb tarafından Amerika kıtasının keşfedilmesi ile İspanya’ya, oradan da Avrupa’ya getirilmiştir. Domates her ne kadar Amerika kıtasının yerli bitkisi olsa da hiç ilgi görmemiştir.1847 de Amerika’da Harrison Woodhull Crosby ve yardımcıları ile beraber dünyada bilinebilen ilk domates konservesini üretmesiyle gündeme gelmiş.1860’da Ohio’da ilk domates fabrikası kurulmuş ve 1912 yılından itibaren evlerde, fabrikalarda yaygın bir üretim ve tüketim başlamıştır.
   Salça, Avrupa’ya 16. Yüzyıldan itibaren İtalyan mutfağında yerini her çeşit sos anlamında ‘Salsa’ adıyla gelmiş olup, Fransa ‘da tanınması ise Fransız Devrimi yıllarında gerçekleşmiştir. Türkiye’ye gelişi ve tarımının başlaması 1. Dünya Savaşı sonrasında ilk olarak Adana’da yetiştirilmesiyle başlamış daha sonra bütün coğrafi bölgelere dağılmıştır. Domates o günlerde çiftçilerin kendi imkânlarıyla ne yetiştirebiliyorsa pazara sundukları bir üründü.1920’li yılların başında elek sisteminin geliştirilerek domates suyu marketlere çıkarken, domates suyunun vakum altında konsantre edilmesiyle domates salçası yapılmıştır.
    1968 yılından itibaren ihracat amaçlı üretim yapan modern salça tesislerinin devreye girmesi ve sözleşmeli üretim modelinin de uygulanmasıyla salça üretimine uygun sanayi tipi domatesin üretimine başlanmıştır.

Thumb